Vitamin B12 och folsyra

Vitamin B12 och folsyra har uppmärksammats i många sammanhang, kanske framförallt när det gäller fosterskador. Eftersom det är viktigt för den blivande mammam att få tillskott av folat eller folsyra, som det också kallas, redan fyra veckor innan befruktning har diskussionerna om mjölberikningens vara eller inte vara gått heta. I många andra länder berikar man sedan länge både mjöl och frukostflingor, men i Sverige har man valt en mer återhållsam ställning till folsyra.

Att vitamin B12 och folsyra, eller fylat som vitaminet heter i sin naturliga form, kan bidra till utveckling av demens och hjärtkärlsjukdomar är förhållandevis känt och nu har det också framkommit att de båda B-vitaminerna (folsyra är ett annat namn för vitamin B9) är av stor betydelse i samband med depressioner.

I en studie på svårt deprimerade patienter har man hittat betydligt högre nivåer av homocystein hos patienterna jämfört med andra. Höga nivåer av homocystein i blodet visar brist på vitamin B12 och folsyra. I ytterligare en studie fann man att depression är vanligare hos människor med låga nivåer av folsyra i blodet. Det har också framkommit att ett komplement av vitamin B12 och folsyra till en traditionell antidepressiv behandling ökar sannolikheten för att patienten ska reagera positivt på behandlingen.

Folsyra finns i mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor och kikärter, såväl som linser, frukt och bär och kan också tas som kosttillskott. Av någon anledning har kroppen lättare att ta upp kosttillskottet så vill man vara säker på att få i sig rätt halter av folsyra kan tillskottet vara att rekommendera. http://www.folsyra.org

Comments are closed.